Hvornår holder hestens pels op med at gro?

Sofia Skriver:

Hvornår holder hestens pels op med at gro? 🙂

Dansk Hesteklip svarer:

Hej Sofia.

Det korte svar er “Når hesten dør”.  🙂

 

Men da Sofia selvfølgeligt gerne vil vide hvornår hendes islænder er færdig med at sætte vinterpels, så den kun skal klippes én gang i denne sæson, så vil svaret være;

Det er svært at svare på.

Årsagen er at nogle heste sætter fuld vinterpels – og så er pelsen stort set færdig med at vokse for denne vinter. Klipper man hesten, så vil den stå fint nyklippet hele vinteren,

-Andre heste sætter pels hele vinteren og det vil sige ,at selv når de er klippet vil de sætte pels og dermed have behov for flere klipninger henover en sæson.

Desværre kan man ikke på forhånd sige hvilke heste der er af den ene type, og hvilke der er af den anden. Man er nødt til at lære sin hest at kende over et par sæsoner, så man kan lære hvad der gælder for den specifikke hest.

Det bedste jeg kan gøre for at besvare dette spørgsmål er, at sige at jo senere på sæsonen du klipper, -desto større er chancen for at du kun skal klippe én gang. Hvis hesten på klippetidspunktet ikke er færdig med at sætte vinterpels, så vil den skulle klippes igen.

Det er altså bedre at klippe i slut Oktober, end i September, hvis man gerne vil nøjes med ét klip pr. sæson.

Bagsiden er så, at jo mere pels hesten har, desto større er risikoen for at den får udfordringer med at have det varmt. Man skal være rigtig meget opmærksom på at ulempen for mange heste, og især dem med stor pels, er at de kæmper med at komme af med varmen, selv når de ikke har sat fuld vinterpels.  Det gør de fordi temperaturerne generelt er for varme i efteråret, til en fuld eller halv vinterpels.

Jeg plejer at sige til mine kunder, at det svarer til at man beder hesten om at tage vinterfrakken på og så gå i træningscenter i en time. Man kan jo forestille sig hvor varmt man selv ville få det.

Den situation kan give en hel række af ekstra udfordringer ; -Udover at det belaster hestens immunsystem unødigt – de bliver trætte, uoplagte og triste.

Jeg ser en del heste om efteråret med stor pels, som samtidig står med Dermatofilose (En betændelse i hårsækkene i huden som viser sig om små ‘knopper’, ofte med lidt ’snask’ på hvis man trækker hårene af. ), svamp, en forværring af den eksem de har, -eller lus. Alt sammen forårsaget af for meget pels, til de temperaturer der er på tidspunktet, – især når hestene skal arbejde. !

Det kan med nogle heste være en rigtig god ide, at acceptere, at for denne hest er det optimale, at blive klippet to gange på en sæson, – eller flere hvis den sætter pels hele vinteren.

Lige som det kan være en skidt ide, at udsætte smedebesøg for at spare på udgifter, kan det altså også være en skidt ide, at udsætte klipning, når hesten skal arbejde.

Det bedste råd jeg kan give er ;

Kig på din hest. Sveder den meget under arbejde, så vil den have godt af et klip, uanset hvornår på efteråret det er, og om den skal klippes igen.

Hesten arbejder bedre når den kan komme af med varmen og dens helbred har bedre af det.

Mange Hilsener
Linda

– Dansk Hesteklip